fredag den 15. juli 2016

Når folk har fordomme

Jeg har tænkt mig at dette indlæg skal handle om når folk har fordomme om autisme. Jeg mindes nemlig ikke at have skrevet om det før, men jeg nævner det når jeg holder foredrag. Og når jeg fortæller min mening om fordomme, bliver mange ret overraskede. Hvorfor? Fordi jeg synes det er helt i orden at have fordomme. At man har fordomme er jo ikke altid noget, man selv kan gøre for. Ja, fordomme kan være meget irriterende, for de fortæller jo ikke historien om alle autister. Men personligt forstår jeg godt at folk har fordomme om autisme. Det har jeg selv, og jeg har autisme 

I stedet for at blive ved med at fortælle folk om hvor dårlige mennesker de er fordi har fordomme om autisme, bør man i stedet undervise dem i det. Man kunne jo eventuelt starte allerede i folkeskolen. Man kunne få en autist til at fortælle folkeskoleeleverne om de forskellige ting, der kan være fordomme om - har alle autister en særinteresse, er du vildt intelligent fordi du er autist, er du uintelligent fordi du er autist osv osv. Det er ikke noget jeg skriver fordi jeg selv kunne tænke mig at gøre det nødvendigvis, det var bare en idé til hvad man kunne gøre. Man kunne også gøre så lærerne tog kurser i det eller at eleverne blev introduceret for et eller andet spil eller en app hvori der er ting, der er forholder sig til autisme. 

For mig handler det om at sprede budskabet om, at alle autister er forskellige i stedet for at se ned på dem, der har fordomme. For jeg forstår godt, at folk har fordomme. Man har fordomme om de ting, man måske ikke altid ved så meget om. Og jeg synes det er fair, at man har fordomme om noget, man ikke ved noget om, for man kan jo ikke vide alt. Hvor skulle man vide noget om autisme fra, hvis man aldrig er blevet introduceret for det på andre måder end f.eks. i medierne, hvor der nærmest kun er 2 typer af autister - de ekstremt intelligente og de knapt så intelligente, altså det er ret unuanceret indblik i autisme. Hvis man som barn allerede lærer om, at der er børn og voksne som har det svært ved nogle ting, der måske kan virke indelysende for andre, tror jeg at folk ville have færre fordomme.

Jeg synes da også selv det er irriterende hvis folk har fordomme om mig som person fordi jeg har autisme, men i stedet for at se dem som dårlige eller dumme mennesker, prøver jeg at bekræfte eller afbekræfte deres fordom. 

Det blev et kort indlæg denne gang, men jeg følte virkelig for at skrive om det her, da jeg tit ser debatter hvor andre autister kan blive vrede over folks fordomme - og selvfølgelig forstår jeg godt deres frustration, men helt ærligt .. hvordan skal man forvente at folk ved noget om en ting, de måske kun er blevet introduceret for i lille grad, eller måske endda slet aldrig har hørt om?